Opensource

En verktygslåda utan gränser

AdobeStock_404336210_liten_utan bakgrund

OPENSOURCE INOM MONITORERING OCH AUTOMATION

Måste en lösning för monitorering och automation kosta flera miljoner i licenskostnader? Finns det alternativ? Ja - och de fungerar minst lika bra och ibland bättre än motsvarande lösning från den kommersiella marknaden. Misstolka oss rätt, vi både arbetar med och använder själva kommersiella verktyg för viss funktionalitet och för vissa företag har de fortfarande en plats men det vi sett de senaste åren är att fler och fler vänder sig till OpenSource och utvärderar sina befintliga lösningar. Vi har i många år använt OpenSource som komplement till våra kommersiella lösningar för att göra dem bättre, nu händer det allt oftare att vi är med och bryter ner de lösningar vi tidigare satt upp för att ersätta med OpenSource.

VÅRT ERBJUDANDE

Metricio har lång erfarenhet inom övervakning och erbjuder lösningar och tjänster inom både kommersiella produkter och öppen källkod. Eftersom vi är oberoende kan vi alltid välja den bästa lösningen för våra kunder. Nedan kan du läsa om de produkter inom OpenSource vi jobbar med dagligen, kontakta oss gärna och berätta vad vi kan göra för dig!

VILKA VERKTYG ARBETAR VI MED?

Nedan följer ett axplock av de OpenSource-verktyg vi använder dagligen i våra lösningar

  • Zabbix
  • Grafana

Zabbix

www.zabbix.com

Zabbix är en OpenSource applikation för monitorering av hundratusentals mätvärden och har valts som Gartners Customers Choice i två år i rad. Första versionen av Zabbix skapades i början på 2000-talet och är idag en enterprise-nivå produkt med tusentals kunder över hela världen. Zabbix samlar in data via egna agenter eller agent-löst via remoteinloggningar, script och API:er. Datat presenteras i en dashboard som är uppbyggd kring widgets så att du lätt kan skapa din egen bild över din monitorering.

Med hjälp av triggers kan Zabbix agera på händelser. Antingen att ett gränsvärde har överskridits eller att en prediktion säger att ett gränsvärde kommer att överskridas inom en viss tid. Dessa triggers kan i sin tur skapa händelsekedjor där notifieringar skickas som SMS till tekniker och administratörer eller visas i deras gemensamma slack-kanal.

Integrationsmöjligheterna med Zabbix är oändliga, med öppen källkod och ett väldokumenterat API kan vi göra allt! Och du behöver inte ens ange en e-post adress för att ladda ner programmet och sätta igång.

Metricio är Zabbix Certified Partner, läs mer om vårt erbjudande kring Zabbix här.

Grafana

www.grafana.com

Grafana är ett av de mest populära verktygen för att skapa dashboards och visualisera data. Vi använder grafana som frontend till många av våra lösningar. Visualisering av data görs blixtsnabbt i gränssnittet och resultatet blir en dashboard som både är trevlig att vila ögonen på och att använda för dataanalys.

Det finns färdiga integrationer mot flera datasystem, exempelvis kan man via några få knapptryck hämta all insamlad data från Zabbix och visualisera den på nya sätt.

Vill du veta mer om hur vi jobbar med Opensource?

Vi har jobbat med de flesta verktygen inom monitorering, automation och visualisering och har en bra förståelse vilka verktyg som fungerar bra tillsammans. Kontakta oss gärna för en diskussion om dina behov.

Bild på Fredrik Westberg
Vill du veta mer?
Fredrik Westberg

Projektledare

 fredrik.westberg@metricio.se

 + 46 (0) 708 88 49 16

Våra certifieringar