Lucas Dow, student på Metricio: “Mest stolt över den logik jag utvecklat i StateNow-appen”

Lucas Dow har i två år varit en del av vårt studentteam på Metricio. Ett arbete han kombinerar med en masterutbildning i maskininlärning vid KTH. Här berättar Lucas om sin tid hos oss och projektet StateNow som han har en drivande roll i. 

Lucas bild 2 Metricio

För Lucas Dow har programmering och system länge varit en hobby. På KTH läser han en masterutbildning inom ämnet och på Metricio har han funnit en plats att utforska sin passion i projektet StateNow. Ett studentprojekt han beskriver såhär:

– StateNow är en app som bygger på Metricios monitoreringssystem. Kunden laddar ner appen och får realtidsnotiser om händelser i deras system, som exempelvis serveravbrott eller om det uppstår problem med deras hemsida. Det ger dem en enkel överblick och möjlighet att snabbt åtgärda problem via appen.

“Jag ansvarar för att ta fram och implementera funktioner i appen” - Lucas

Bland de studenter som arbetar med StateNow är rollerna uppdelade i tre. Några arbetar med appen, andra med hemsidan och Lucas ägnar sig åt logiken bakom appen.

– Det innebär att jag ansvarar för att ta fram de funktioner vi vill implementera i appen, för att sedan implementera dem.

Under sina två år på Metricio har Lucas varit med i tre olika studentteam, vilket nu gett honom en ledarroll i projektet. En roll som inkluderar onboarding av nya studenter och att hjälpa dem komma igång i arbetet på ett smidigt sätt. Det har gjort att han lärt sig mycket om ledarskap, något han inte hade tänkt från början. Ledarrollen har stärkt honom på flera sätt och han inser hur mycket kunskap han har att dela med sig av till andra.

Frihet att utveckla StateNow utan styrning från ledningen

Lucas lyfter friheten som särskilt positiv med arbetet på Metricio. Det är inga problem att prioritera studierna när det behövs och investera mer tid i projektet när tid finns. Även ledningens inställning till studenternas arbete är något som gör att Metrico sticker ut positivt.

– Det är som att gå en kurs, men utan någon som bestämmer över dig. Istället har du ett team som du samarbetar med och sedan finns det anställda som kan ge tips och råd längst med vägen. Ingen övervakar dig under utvecklingsprocessen, vilket ger dig friheten att utveckla nya funktioner i StateNow-appen utan att det kommer från ledningen.

Vidare berättar Lucas att man som student blir behandlad som anställd.

– Förutom stöd och vägledning får man möjlighet att gå utbildningar och följa med på företagsresor fastän man inte är fast anställd. Det gör att man känner sig som en kollega som alla andra.

Utvecklats mycket under tiden på Metricio

Lucas berättar att det han lärt sig under tiden på Metricio har varit mycket användbart även utanför arbetet, när han ägnar sig åt sina egna projekt på fritiden.

– Ett område där jag har utvecklats extra mycket i är DevOps. Jag har lärt mig mycket om processen – från att skriva koden till att publicera den på en server och se till att den är tillgänglig via rätt domän och så vidare.

Han har även utvecklat förmågan att skriva säker kod.

– Eftersom Metricio hanterar känslig information behöver koden vara skyddad mot potentiella hot. Att lära sig hur man skriver säker kod har varit en viktig lärdom för mig och något som jag kommer att ta med mig vidare i karriären.

Stolt över att ha skapat eskaleringslogiken i appen

På frågan om vad han är mest stolt över under sitt två år långa arbete med StateNow säger Lucas såhär:

– Jag är mest stolt över den logik som jag har utvecklat för eskaleringen i appen. Vilket innebär att om en person inte gör något åt den notis denne får i appen skickas notisen automatiskt vidare till en högre position i organisationen. Det tog tid att utveckla denna logik, men när jag väl implementerade principen kände jag mig väldigt nöjd.

Som student får du möjlighet att arbeta med spännande projekt och lära dig nya saker varje dag

– Jag skulle säga till andra studenter att det finns många fördelar med att arbeta på Metricio. Det finns möjligheter att arbeta med spännande projekt och att lära sig nya saker varje dag. Om man är intresserad av webbutveckling behöver man inte vara expert, man kommer att lära sig mycket och få möjlighet att utvecklas. Dessutom är företagskulturen väldigt bra, man känner sig verkligen välkommen och inkluderad.