Jag vill vara stolt över var jag jobbar
Emmy Yin är front end-utvecklaren och KTH-studenten som utvecklade sommarjobbet på Metricio till en anställning. En anställning där hon idag har både stort ansvar och inflytande. Över en digital träff pratar vi om den långt sprungna veligheten inför utvecklarrollen, hur hennes vägar korsades med Metricios och om vikten av en positiv arbetskultur.
Efter en gymnasial utbildning på den naturvetenskapliga linjen var Emmy Yin lika fast besluten om att läsa på KTH som hon var i att hon absolut inte skulle läsa en inriktning mot data och teknik. Utvecklarrollen kändes läskig och därmed onåbar. Men efter ett sabbatsår präglat av kunskap, lite eftertanke och en hel del reflektion bestämde hon sig ändå för att ta tjuren vid hornen.
– Jag hade tidigt bestämt mig för att läsa på KTH. Men jag tänkte också att det måste innehålla så lite data som möjligt. Det verkade ju jätteläskigt! Men så tog jag ett sabbatsår och satte mig in lite mer om ämnet och insåg väl att… äsch, ska jag läsa på KTH kan jag lika gärna tackla det här med programmering också, berättar Emmy.
Idag är Emmy front end-utvecklare och inom en snar framtid även utbildad civilingenjör med inriktning på data och teknik. “Läskigheten” inför allt som rör data och teknik tycks med kunskapens hjälp vara som bortblåst och snart kan hon titulera sig både utbildad och erfaren, tack vare extrajobbet på Metricio. Någonting som onekligen gör henne till en attraktiv talang på den breda arbetsmarknaden.
– Data och teknik finns inom i princip alla branscher. På så sätt är det väldigt brett och öppnar upp för många möjligheter. Det är coolt hur mycket man kan göra med det. Och man hamnar verkligen i framkant vad det gäller teknologi och utveckling.
Från pussel till anställning
Studietiden bjuder allt som oftast på mer än föreläsningar och tentor. Så även för Emmy och hennes kurskamrater. Och i en attraktiv bransch med en minst lika attraktiv utbildning tycks vikten av nätverkande mellan arbetsgivare och framtida arbetskrafter aldrig upphöra i aktualitet. Vägarna med Metricio korsades tidigt under studietiden då Emmy var aktiv i näringslivsgruppen; en grupp som anordnar företagsevent, lunchevents och workshops, och hon deltog då i ett av Metricios event.
– Jag minnas att de bjöd på middag och hade anordnat ett slags pusselspel som vi fick köra i lag, vilket var väldigt kul! Det handlade mycket om problemlösning kopplat till säkerhet, så jag fastnade ganska direkt. Jag minns även att jag pratade med Fredrik Westberg, som jag idag jobbar med, och fick ett väldigt positiv intryck.
Vikten av ett gott intryck tycks i mångt och mycket vara avgörande – framförallt i en bransch som den Emmy valt. Att hitta framtidens arbetskraft innan de examineras är en väl värd investering för de flesta företag som vill ligga i framkant, inte minst vad det gäller en så snabbt utvecklande och snabbföränderlig bransch som den teknologiska.
– Det är många företag som vill komma i kontakt med studenter, men Metricio stod ut. När vi hade arbetsmarknadsmässa året därpå hade jag kontakt med Metricio, eftersom de skulle medverka på mässan. I samma veva sökte de sommarjobbare och undrade om jag kunde sprida det till resten av sektionen. Och eftersom jag mindes dem så väl och redan hade ett bra intryck av dem så sökte jag själv.
Vikten av en positiv arbetskultur
Emmy berättar vidare att intrycket hon fått året tidigare återspeglade sig i intervjun inför sommarjobbet. Och sen hon blev erbjuden sommarjobbet har hon varit kvar hos Metricio; och den goda stämningen, som onekligen tycks ha varit en av de största dragningskrafterna för Emmy, finns kvar. Hon menar också att det är en flera faktorer som får henne att vilja stanna och fortsätta att utvecklas i företaget.
– En positiv arbetskultur är bland det absolut viktigaste för mig. Det är viktigt att miljön är accepterande, att man tillåts göra misstag och att få testa saker. Får man inte det har man ingen möjlighet att utvecklas. På Metricio får jag möjlighet att direkt påverka, testa saker och jag har på väldigt kort tid blivit en etablerad del i företaget. Har jag en bra idé som gänget tror är genomförbar, då kör vi på den.
På frågan om Emmy tycker hon fått växa i rollen och i sin anställning på Metricio tycks hela hon skina upp och svaret är lika kort som det är tydligt:
– Ja! Verkligen.
Mellan föreläsningarna på KTH sitter Emmy just nu med ett app-projekt där hon tar ansvar för front-end delen och programmerar, i hennes egna ord, allt som kunden kan se och röra. Ett sannolikt lika ansvarsfullt som utvecklande uppdrag.
– Utmaningen ligger i att strukturera upp allting och samtidigt jobba i team där de andra i teamet också ska förstå vad jag sitter med. Alltså, hur jag strukturerar upp mitt program måste matcha och synka med vad de andra gör. Det är mycket att lära, samtidigt som man gör. Och man lär sig mycket av att göra fel och göra om. Jag har själv fått upptäcka vilken struktur som är lättast och som fungerar bäst.
Företagskultur och framtid
Emmy är ännu bara i början av sin karriär men tycker sig redan ha fått stort ansvar och mycket att säga till om i samband med sin anställning på Metricio. Och med sin utbildning i grunden och erfarenheten från Metricio är det svårt att tro att framtiden är och blir annat än exakt det Emmy vill att den ska vara, inte minst i samband med henne energiska drivkraft för att utvecklas inom sin bransch. När hon själv blickar framåt talar hon dock inte så mycket om cool teknik – åtminstone inte framför det som är viktigast för henne och det som främst attraherade henne till att jobba för Metricio: företagskulturen – och värderingarna på arbetsplatsen.
– Det absolut viktigaste är kulturen. Klart löner och cool teknik är med i toppen också. Men det viktigaste är ändå kulturen och värderingarna hos företaget. Jag vill vara stolt över var jag jobbar.