Grattis till Examen, Ali Asbai! Läs om hans tankar om övergången från deltid till heltid på Metricio!

Ali har tidigare arbetat hos oss på deltid medan han studerat men övergår nu till heltid.
”Hade jag inte arbetat med det hade jag ändå gjort det på min fritid vilket gör att motivationen är enkel att hitta” - Ali
Skärmavbild 2024-06-13 kl. 15.41.11

Metricio vill gratulera Ali Asbai till civilingenjörsexamen inom datateknik, KTH.

Vi satt oss ned med vår Ali och ställde lite frågor om studierna och hur det känns att gå från deltid till heltid.

Höjdpunkten på studierna och känslan efter examen

Hur känns det att ha tagit examen?

Det känns jättebra! Skönt också att ha ett jobb direkt efter långa studier.

Vad var höjdpunkten under dina studier?

Under tredje året hade vi ett roligt projekt, vi hade en bra grupp i kursen och projektet. Även alla roliga personer som jag träffat under åren och främst tredje året var höjdpunkten.

Jag ser framemot att få fokusera mer på jobbet genom att gå från 50% till 100%”

Finns det någon kunskap från din utbildning ser du fram emot att använda mer i din nya heltidstjänst?

Jag ser framemot att få fokusera mer på jobbet genom att gå från 50% till 100%, kunna använda mina egenskaper lite djupare samt lägga mer av min kunskap specifikt på projektet som jag jobbat på tidigare och tycker är roligt.

Vad ser du mest fram emot med att gå upp på heltid?

Det är kul att kunna få lägga fullt fokus på jobbet, få lägga mer tid på projektet istället för att dela uppmärksamheten med skolan även om det fungerat bra innan. Få möjlighet att spendera mer tid på kontoret ska också bli roligt.

”Hade jag inte arbetat med det hade jag ändå gjort det på min fritid vilket gör att motivationen är enkel att hitta på jobbet”

Vad inspirerar dig mest eller är roligast med att arbeta på Metricio?

Jag gillar mina kollegor, tycker det är roligt att man får tid och möjlighet att utveckla kompentenser, där jag har möjlighet att gå kurser och ständigt uppmuntras till att utvecklas.

Vad motiverar dig att fortsätta arbeta inom branschen?

Anledningen till att jag började studera var för att jag hade stort intresse för utveckling, teknik och branschen i sig, så det blir självklart för mig att jobba inom denna bransch. Största motivationen är att jag tycker det är kul och har ett stort intresse. Hade jag inte arbetat med det hade jag ändå gjort det på min fritid vilket gör att motivationen är enkel att hitta på jobbet.

Ali berättar hur det har gått att arbeta på Metricio medans han studerat och delar med sig om tips till andra studenter inom IT och teknik.

Hur känner du att det gått att studera och samtidigt jobba på just Metricio?

De har gått bra, jag har fått prioritera plugget när jag behövt det och de har varit schyssta. Det blev enklare när jag kunde välja mina egna kurser då jag kunde planera för att hitta vad som skulle passa bra med jobbet.

Vad skulle du säga till andra studenter som strävar efter att börja arbeta heltid inom IT och data-teknik efter examen?

Söka jobb i tid då det kan vara långa processer. Bra att eventuellt lägga upp, exempelvis på Github när du gjort i skolan eller hobbyprojekt som du kan dela med framtida eller potentiella arbetsgivare. Allt kan räknas som erfarenhet bara du kan visa upp det. Jag tipsar även om att försöka söka praktik eller deltidsjobb inom branschen vid möjlighet.

Har du några tips till IT och Teknik studenter som vill arbeta extra under studierna?

Se till att tidsplanerna med jobb efter hur intensiva kurserna är, ha bra framförhållning och vara helst före i fas så man har tid att även lägga fokus på jobbet utan för mycket stress. Se gärna till att jobbet också är flexibelt och att de har förståelse för att du studerar.

Framtidsdrömmar och mål

Har du några specifika mål eller framtidsdrömmar nu som nyexad och heltidsanställd?

Jag skulle vilja lära mig mer om olika tekniker, jag ser framemot att lära mig mer i det stora projektet jag arbetar med, där finns det mycket att lära, jag ser framemot att kunna få ta en större del i projektet. Jag ser framemot att även kunna senare ta del av flera och andra projekt och även växa i det. Privat så ser jag framemot att kunna resa mer och ha ekonomisk möjlighet att göra mer.