Så är det att utveckla Metricios StateNow. Studenter utvecklar monitoreringsapp med Metricio.

StateNow projektet är uppbyggnad av en app som nu ska färdigställas. Appen bygger på Metricios monitoreringssystem. Kunden laddar ner appen och får realtidsnotiser om händelser i deras system, som exempelvis serveravbrott eller om det uppstår problem med deras hemsida. Det ger dem en enkel överblick och möjlighet att snabbt åtgärda problem via appen.

Metricio erbjuder flexibel arbetsplats där studenter får möjlighet att utveckla en riktig produktsom ska ut på marknaden.

Skärmavbild 2024-10-08 kl. 12.15.54

Metricio erbjuder en flexibel arbetsplats där studenter får arbeta med verkliga projekt.

Metricio intervjuar våra anställda Zabbixkonsulten William och studenterna Alva och Ebba om projektet StateNow och hur det är för studenterna att arbeta på Metricio paralellt med studier. 

Berätta lite om hur ni varit involverade i Metricios StateNow-projekt

William:

  -Jag blev involverad i StateNow i somras. Det är ett studentprojekt,

Där Williams roll är att se till att exempelvis Alva och Ebba får det stöd som behövs för att kunna göra ett bra jobb.

  -Jag är inte så involverad i utvecklingsarbetet. Fungerar lite som en produktägare.

Alva:

  -Jag har suttit i projektet sen januari och sen i början av sommaren är det bara jag och Ebba som sitter på utvecklingssidan. Vi har inte haft några uttalade roller, vi jobbar mycket tillsammans och det är stort fokus av dokumentation av projektet. Många olika iterationer av studenter genom åren som varit involverade i projektet.

  -Vi har suttit mycket och tagit fram dokumentation och försökt definiera och underlätta för framtida studenter som kommer jobba med projektet. Hela projektet är utvecklat av projektet. Produkten finns, men ska testas för att så småningom kunna användas av kunder.

Ebba: 

  -Det är mer än bara “bare bones”. Vi sitter mycket med testning och buggfixar nu. Det kommer vara mycket polering av slutprodukten längs vägen. Att få StateNow till en mer eller mindre färdig produkt. 



Varför är det ett viktigt projekt?

William:

  - Kunderna kan öka sin driftsäkerhet och sänka responstiden när saker uppstår. Rätt person får rätt information i rätt tid.

Alva:

  - State-Now är ett komplement till monitoreringslösningar. Ska göra kundupplevelsen bättre. Tanken är att kunna se om det uppstår problem genom snabba notifikationer i mobilen, det gör att kunden kan agera på problemet snabbt.

Ebba:

  - StateNow är menad som ett komplement till andra lösningar. Det ska underlätta för kunder att kunna hantera och kommunicera ärenden som kan uppstå. Om ett problem uppstår: hur kan vi underlätta deras kommunikation och eskalering. Hur kan vi göra det så användarvänligt och användarnära som möjligt? Det ska inte behöva vara mer än att man öppnar telefonen. Det ska göra det enklare för användaren helt enkelt.

Vad behöver företag tänka på när det kommer till övervakning av infrastruktur?

William:

  - Jag tror att om man inte tagit steget alls är det viktigt att börja fundera på att ta tag i det. Många är beroende av det i sin dagliga verksamhet. Har man kommit igång med övervakning är det viktigt att tänka på att definiera vad som är kritiskt, vad är mindra kritiskt. Se till att man får den information man faktiskt vill ha. Då slipper man bli överväldigad av en massa larm och mätvärden som du inte har användning för.

“Alarm fatigued” = Peter och vargen. 

Hur har samarbetet sett ut er emellan?

Alva:

    - Jag gillar att sitta och punkta upp och strukturera. Ebba har lite mer ett “big picture-tänk”. Vi kom igång med dokumentationen mycket för att Ebba såg att det behövdes. Det uppstår sällan kommunikationsproblem när man är två.

Ebba:

   - Jag och Alva jobbar naturligt väldigt bra som en duo. Även om vi gör samma saker har vi fallit in i en väldigt bra arbetsstruktur. Vi har som sagt inga riktiga roller, men arbetar mycket tillsammans och vi tar mycket hjälp av varandra. Alva är väldigt duktig på dokumentation och väldigt strukturerad. Hon har byggt upp en dokumentationsstruktur.

Alva och Ebba, berätta lite kort om hur det varit att kombinera studier med deltidjobbandet, vad har varit mest utmanande? Vad har varit roligast?

Alva:

 - Jag tycker att plugg och jobb är två separata kvotet. Man blir lätt väldigt pluggtrött och då är det skönt att kunna få sitta med något annat. Erfarenheten från Metricio är värdefull vilket såklart också spelar in.

Ebba:

 - Jag håller med. Det är väldigt skönt att kunna ha en annan kontext utöver studierna. Kör man fast på det ena kan man gå till det andra. Det är en väldigt bra företagskultur och det har varit kul att jobba här som komplement. Det är mycket som händer. Bra kollegor. Det handlar såklart om en balans, när det är som mest intensivt kanske man inte kan lägga fullt fokus på jobbet.

cyber-security-expert-working-with-technology-neon-lights

Varför borde andra studenter söka sig till Metricio? 

Alva:

  - Jag tycker det är kul att vi får sitta med ett projekt vi har lite ägandeskap över. Vi får själv bestämma lite vad vi vill fokusera på. Det är ett bra bemötande från kollegorna, det känns unikt att vi får vara med på månadsmöten och får insikt i vad andra håller på med, vilket känns bra.

Ebba:

- För att få jobba med mig och Alva, skämt åsido. Metricio värderar en väldigt högt. Det känns som att vi ses som värdefulla kollegor. Vi har också väldigt mycket frihet kring vad vi får göra, och vad vi vill jobba med. Är det en speciell teknik man vill jobba med blir man uppmuntrad att utforska, det är väldigt värdefullt som student.

Vad kan Metricio erbjuda dig som student?

° En lärorik och innovativ arbetsplats inom monitorering och automation

° Du får ta del av komplexa lösningar samt världsledande monitoreringslösningar för stora myndigheter och Enterprise bolag

° Möjligheter till att jobba med utveckling och programmering

° Utbildning och certifieringar vid intresse

° Utbildning inom Zabbix vid intresse

°  Machine learning och analyser

°  Arbete med integrationer och automation

°  AI- som arbetsverktyg

°  Få samarbeta med och vara en del av Metricios innovativt arbetsteam

° Olika arbetspaket som väl kan kombineras med dina studier



Vilka roller kan Metricio erbjuda dig?

° Utvecklare inom projektet State-Now

° Utvecklare inom monitorering

 

Är du intresserad av att arbeta hos oss under dina studier? Connecta med oss här: https://jobb.metricio.se/connect