Ett år på Metricio: “Att jobba med Zabbix innebär att du kan bygga i princip vad som helst – det är enormt utvecklande”. 

Metricios William Hansen har nu jobbat som Zabbixkonsult i ett helt år. Han jobbar med övervakningslösningar och driftsäkerhet mot fastighetsbranschen. Vi fick en pratstund med honom om vad han ser som de stora styrkorna med Zabbix som mjukvara, varför han trivs som fisken i vattnet på Metricio, samt varför det är viktigt att få möjligheten att styra sin egen utveckling.

Skärmavbild 2024-09-17 kl. 08.44.15


William jobbar idag med ett flertal kunder där fokus ligger på fastighetsbranschen. Eftersom han pluggat IoT-utveckling (Internet of Things) passar det särskilt bra, inte minst då många fastighetsbolag ligger efter när det kommer till digitalisering och har system och apparatur i sina byggnader som ska bli uppkopplade och prata med varandra.

William jobbar som Zabbixkonsult, och med ett teknikintresse som sträcker sig långt tillbaka i tiden passar den typen av open source-mjukvara honom bra, han utvecklar: 

Att jobba med Zabbix

– Att få jobba med med Zabbix innebär att du kan bygga i princip vad som helst – det är enormt utvecklande. Först och främst hjälper jag våra kunder att få en bra start med Zabbix som mjukvara. Eftersom det är byggt i öppen källkod finns det nästan inga begränsningar för vad som är möjligt att göra. Zabbix-communityt är globalt och det innebär att om du ska lösa ett problem, är chansen stor att någon – någonstans i världen – byggt någonting som du kan ha användning för.

För kunderna ser William också stora fördelar, det är enkelt att komma igång och dessutom kan de göra mycket själva:

– Jämfört med andra mjukvaror kan du som Zabbixanvändare själv enkelt fixa en testmiljö i AWS, GCP eller Azure, det är bara att sätta upp ett par servrar och testa på egen hand. Det är relativt lätt att lära sig och om det finns något du inte redan vet eller kan så kan du hitta videos på hur du löser ett problem.

Han fortsätter:
– Zabbix används av så många människor att det är sällan du stöter på ett problem och behöver “uppfinna hjulet på nytt”. 

Tar den personliga utvecklingen på allvar

William hade ingen konsulterfarenhet innan han började på Metricio. Det har i sig varit både utvecklande och utmanade. Jämfört med tidigare arbetsplatser pekar han på flera fördelar med Metricio som arbetsplats, inte minst när det kommer till den personliga utvecklingen:

– Det känns som att många företag säger att de tar ens personliga utveckling på allvar, men hos Metricio är det verkligen så. Jag har två utvecklingssamtal per år och här läggs verkligen mycket fokus på att jag ska få styra min egen utveckling. Det finns ingen chef som dikterar villkoren och bestämmer vad du ska göra och åstadkomma, vi sätter målen tillsammans och jag upplever att medarbetarnas välmående prioriteras.

– Skulle jag få för mig att jag till exempel vill “bli bäst i världen på databaser”, eller något annat, så är jag säker på att det skulle uppmuntras. Jag har möjligheten att fortbilda mig genom kurser och utbildningar. På Metricio får jag dessutom ofta hoppa på nya utmaningar och testa saker som är okända för mig, det är både väldigt utvecklande och kul. 

“Om du är en person som är vetgirig, gillar personlig utveckling och att lära dig nya saker tillsammans med ett riktigt kompetent team, då borde du söka dig till Metricio”

Förutom den personliga utvecklingen understryker William hur viktigt det är att jobba på en arbetsplats där man trivs med sina kollegor, att det är högt i tak och att man hittar på roliga saker tillsammans:

– Vi ska snart till Riga för Zabbix Summit 2024. Förutom det har vi både vår- och höstkonferens, så det finns verkligen många tillfällen för att lära känna sina kollegor bättre, och många möjligheter till teambuilding som känns värdefullt.

Han avslutar: 

– Det hade varit rätt tråkigt om jag satt och skrev samma sak, dag ut och dag in. Här är ingen dag den andra lik, det gör att man lär sig mycket och blir en väldigt mycket bättre konsult. Om du är en person som är vetgirig, gillar personlig utveckling och att lära dig nya saker tillsammans med ett riktigt kompetent team, då borde du söka dig till Metricio.