Första dagen på nya kontoret

Hur är det egentligen att vara nyanställd på Metricio? Vårt senaste tillskott i teamet, Tim Larsson, har här skrivit om sin första arbetsdag på kontoret i Katrineholm.

Tim Larsson, konsult Metricio
Tim Larsson, konsult Metricio

- Dagen börjar med en rask promenad ner på stan en gråmulen morgon. Målet är D11 Workspace där jag ska spendera dagen med, förutom mina vanliga arbetsuppgifter, att utvärdera lokalen och arbetsmiljön. Kan detta vara en plats för mig att arbeta på när jag arbetar ”hemifrån”?

Shima som är verksamhetsansvarig välkomnar mig med öppna armar när jag kommer fram, vi träffades en vecka tidigare när vi hyrde ett konferensrum här, och idag ska jag få testa det så kallade lobbymedlemskapet: att få sitta var jag vill i det delade utrymmet. Här finns det soffor, fåtöljer, långa bord där man kan samsas med flera andra, men även lite mer avskärmade skrivbord med ljuddämpande skärmar och monitorer man kan låna. Det finns även några små tysta bås om man skulle vilja ta ett samtal eller videomöte utan att bli störd, för det här är en öppen arbetsplats där man gärna får låta - det är inget bibliotek. Utöver detta så ingår även 2 timmar i konferensrummen per månad.

“Ett litet skrivbord med en skärm i ett hörn”

Jag väljer direkt ett litet skrivbord med en skärm i ett hörn där jag känner att jag trivs, kopplar upp min dator till monitorn och börjar att arbeta. Kort efter detta ringer det på dörrklockan, posten är här, och eftersom ingen annan var tillgänglig så fick jag ta emot paket åt någon som hyr ett kontor här.

Det känns verkligen som att man är på en öppen arbetsplats med radiomusik spelandes tyst i bakgrunden, några som går förbi och pratar med varandra, och en tjej som tar ett telefonsamtal någonstans i lokalen. En skön känsla att sitta för sig själv men utan att vara helt ensam som det så lätt blir när man arbetar hemifrån, samtidigt som man slipper alla de vanliga distraktionerna som man har naturligt i sitt hem.

Klockan slår 12 och det är dags för lunch. Antingen äter jag något ute på stan, eller så använder jag köket som finns här i lokalen för att värma en matlåda.

Eftersom det bara tar 10 minuter att promenera hem så har jag även möjligheten att gå hem och laga något lätt, men idag så fick det bli en enkel smörgås eftersom det var första dagen på den nya arbetsplatsen.

På eftermiddagen så tog jag och Shima en kopp kaffe och pratade lite om D11, Metricio, och oss själva. Just idag var det inte så mycket folk här, men det var ändå lite liv och rörelse som piggade upp. En bekant till mig som skulle hälsa på någon annan där och en mamma som fick besök av sina barn.

Den gråmulna morgonen var helt bortglömd, inte minst tack vare det varma skenet som lyser upp lokalen. Det liknar mer en hotellobby, än ett stereotypt kontorslandskap.

Resten av eftermiddagen flöt på och jag kände mig riktigt produktiv, det var väldigt lätt att koncentrera sig. Sorlet av människor runtomkring fungerar som ett vitt brus som hjälper tankarna att skärpas. Om jag hade känt mig rastlös hade jag lätt kunnat byta plats för att få lite omväxling, men jag satt så bra i mitt hörn och det kändes nästan som ett riktigt litet kontor. Framåt kvällen var det helt tomt på nedervåningen där jag satt, men en dam från Nordea som har kontor på ovanvåningen svängde förbi och pratade en liten stund med mig.

Hon frågade lite om mig och Metricio, hur jag upplevde den här första dagen på D11 och mina första veckor hos Metricio. Hon gick upp igen till kontoret med ett glatt ”vi ses!”.

Jag satt kvar ytterligare en timme för att runda av det jag hade sysslat med, ställde kaffekoppen i diskmaskinen, och tog en promenad hem från det nya ”kontoret”.

/ Tim Larsson, Konsult Metricio