En arbetsplats som värdesätter ens kompetens

Ett IT-intresse sedan barnsben ledde Johan till en vidarekunskap i bash-script. En kompetens han sen dess endast sett efterfrågas i en enda anställningsannons i hela sitt liv. Annonsen tillhörde Metricio. Möjligheten att utvecklas i kombination med en rimlig arbetsbelastning räckte för att Johan skulle trivas på jobbet, men det var först när han var på plats hos Metricio som han förstod hur en bra anställning egentligen skulle kännas.

Johan Lindgren, konsult på Metricio
Johan Lindgren, konsult på Metricio

Johan Lindgren är konsult inom monitorering av IT-infrastruktur. När Metricio sökte medarbetare med kunskap om operativsystem och verktyg för automation kände Johan sig träffad. Med sin passion för datorer hade han utvecklat en enorm kunskap inom scriptspråket Bash, och när just den kompetensen eftersöktes hos Metricio passade han på och sökte tjänsten. Sen ett år tillbaka installerar och utvecklar Johan monitoreringsprogramvara.

När det gäller IT så gillar jag att problemlösa, att ta mig an lagom stora utmaningar och få vara kreativ i hur jag löser dem. På Metricio jobbar vi med larmsättning och övervakning av servrar och annan utrustning. Vi ser till att hälsan ser bra ut och att systemen fungerar som dem ska.

“Jag trivs bäst när jag har lagom mycket att göra”

Johans brinnande IT-intresse var en stor anledning till att han sökte jobbet, men väl på plats har han förstått att den glada och uppmuntrande arbetsmiljön bidrar lika mycket till att han trivs. Kombinerat med det finns flera möjligheter till utvecklingspotential, men på en otvungen nivå.

- Jag trivs bäst när jag har lagom mycket att göra, det ska inte vara något berg jag ska försöka knacka sönder. Lagom är bäst, även när det gäller uppmuntran till utveckling. Jag vill inte känna någon press på att jag måste utvecklas med en gång och det vet jag är okej här. Däremot vet jag också att uppmuntran och möjligheterna att växa i min roll verkligen finns, jag har fria tyglar så fort jag känner att det är dags.

Väl omhändertagen

Under året som Johan har varit hos Metricio har han gått två utbildningar, skulle han ha några andra långsiktiga mål för att utvecklas ytterligare är ledningen stöttande i att se till att det blir av. Metricio vill främja en positiv arbetskultur, och Johan känner mycket väl att det här inte är något som bara står på hemsidan, Metricio är verkligen en plats där innovation värdesätts.

- Det märks verkligen att de värdesätter det högt. De gånger jag har kommit med förslag har mina chefer lyssnat och velat spinna vidare. Jag känner verkligen att de blir glada, stöttar och uppmuntrar när man kommer med idéer. Efter att jag hade genomfört utbildningarna undrade de om det fanns något mer jag ville lära mig redan nu. Jag känner mig väldigt väl omhändertagen.

Gemytlig respekt

På frågan om hur Metricio sticker ut från Johans tidigare arbetsplatser berättar han att Metricio har hjälpt Johan få upp ögonen för hur arbetsrelationer kan vara. Det han är van vid sedan tidigare är en tydlig hierarki mellan arbetsrollerna och strikta gränser kring vad man får peta i och inte, baserat på vilken tjänst du besitter.

- Metricio är mer personligt än mina tidigare arbetsplatser. Min närmaste chef känns mer som en vän, vi kan sitta och filosofera eller komma med tips och ha gemensamma diskussioner kring hur vi ska arbeta. Jag tror att många chefer är rädda för att testa den grejen, att vara på kompisnivå med andra anställda. Vissa tror nog att de ska bli förslappade av nära relationer till kollegor och att det skulle utnyttjas. Men vi har en gemytlig respekt.

Bra relationer

Johan tror att Metricio skulle passa alla som har en passion för datorer. Kanske på ett sätt där man inte bara arbetar med det dagtid utan även har ett intresse för att utveckla egna projekt hemma. Oavsett vad framtiden bär med sig är Johan övertygad om att han kommer ha med sig mycket från Metricio.

- Det känns som att jag lärt mig att det finns arbetsplatser som verkligen värdesätter ens kompetens och vill uppmuntra en till att utvecklas. Men även min erfarenhet av att ha en så bra relation till min chef. Jag undrar verkligen varför jag tidigare har funnit mig i anställningar där chefen inte lyssnar på en.