Det är superkul att jobba på ett företag där man kan göra skillnad

Av en ren slump halkade Metricios frontend-utvecklare Lisa Tran in på programmering när hon gick på gymnasiet. Nu går hon fjärde året på KTH och en ljus framtid inom datautveckling väntar henne när hon är klar. Vi har pratat i telefon om vad som lockade henne med programmering, hur hon hamnade på Metricio och hur det är att navigera en mansdominerad bransch som ung kvinna.

Under sista året på gymnasiet valde Lisa Tran av en slump tillvalet programmering. Som en sifferintresserad person kände hon genast hur något klickade. Det nyväckta intresset inspirerade henne att söka in till Kungliga Tekniska Högskolan, där hon nu går Civilingenjörsprogrammet med inriktning datateknik. Lisa berättar om vad som fick henne att välja dataprogrammering:

– Innan jag började programmeringskursen visste jag inte ens var det var för något. Nu är det min valda utbildning och det jag jobbar med på Metricio. När jag började programmering tog det ett tag innan jag kom in i tänket. Det var så annorlunda från de andra ämnena på gymnasiet. Det var logiskt, precis som matte – och jag har alltid gillat och haft lätt för matte. Med det var liksom logiskt på ett annat sätt. En ny sorts logik som fångade mig.

Även om Lisa halkade in på programmeringsbanan av en slump, är det hennes nyfikenhet och passion för att lära sig nya saker som fick henne att vilja satsa på programmering som yrke.

– Jag har alltid dragits till logik och problemlösning. Både matematik och programmering handlar om problemlösning, och genom att studera och jobba med det får jag tillämpa de egenskaperna. Jag får användning av min nyfikenhet och vilja att lösa problem varje dag.

Att varva teori med praktik

Lisas starka driv gjorde att hon snart inte nöjde sig med att endast studera på heltid. Hon ville tillämpa den nya kunskapen i det verkliga livet. När det blev dags att söka sommarjobb såg Lisa en annons från Metricio på LinkedIn.

– Jag var sent ute, och skickade iväg några spontanansökningar till företag som verkade ha det jag sökte efter. Metricio svarade och berättade att tjänsten tyvärr redan var tillsatt, men de var intresserade av att träffa mig. När jag kom till Metricio kände jag direkt att det var ett bra ställe: stämningen var avslappnad samtidigt som det var tydligt att personalen satt på en enorm och varierad kompetens inom precis det jag ville lära mig mer om. Sen dess har jag jobbat deltid här.

Vad är det bästa med att jobba på Metricio?

– Helt klart flexibiliteten. De har en sån förståelse för studenter och hur mycket det kan bli i skolan; de har ju själva oftast varit med om samma. Om jag har mycket i skolan kan jag jobba mindre, och det finns ingen press på mig att jobba mer än vad skolarbetet tillåter. Det kan till och med vara så att jag jobbar bara för att det är avslappnande. Att sätta sig och programmera är meditativt; det får mig att glömma skolan för en stund, ta kontroll över det som behöver göras i jobbet och dela upp mina problem i tasks. Ett annat stort plus är stämningen. Alla är glada, hjälpsamma och lätta att prata med, och det är en väldigt bra arbetsmiljö.

Lisa har fått stor användning av sitt arbete på Metricio även inom utbildningen. Det finns saker som man helt enkelt inte kan lära sig av en kurs.

– Allt är man gör i skolan är rent teoretiskt, så man vet inte hur saker och ting kommer fungera i praktiken eller i ”det verkliga livet”. Det är superkul när man faktiskt får jobba på ett företag där man kan göra skillnad, och där det man själv har skapat kan synas direkt, säger Lisa entusiastiskt.

“I framtiden vill jag bli en förebild för andra kvinnor inom programmering”

Som så många andra teknikbranscher är IT-branschen väldigt mansdominerad. Endast 20 procent av eleverna på Lisas KTH-program är kvinnor. När jag frågar henne om hur hon tror man kan ändra på detta blir det tyst en stund innan hon svarar:

– Jag har tänkt mycket på den frågan, och jag tror inte att det finns en enkel lösning man kan tillämpa för att göra programmeringsbranschen mer jämställd. Att det är så få tjejer på min utbildning gör att problemet blir väldigt påtagligt, men det som hjälper mig är att se andra kvinnor i branschen. Representation är verkligen superviktigt: det känns tryggt om jag ser att det finns kvinnor i den bransch jag valt, även om det kanske är undermedvetet. Men att branschen är mansdominerad i dagsläget skrämmer inte mig – snarare tvärtom. I framtiden vill jag bli den förebilden för andra kvinnor inom programmering; jag blir gärna den kvinnan som andra ser och som lockar fler tjejer att välja data och programmering som yrke.

Vi på Metricio hjälper gärna Lisa att utvecklas till att bli en rollmodell för kvinnor inom programmering – det är tydligt att hon redan är på god väg!