Alva Välimäki, student på Metricio: “Vi får utveckla en produkt som ska presenteras, säljas och användas av kunder”

Alva Välimäki och Ebba Bråtman studerar båda en masterutbildning i datateknik vid Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) i Stockholm. Studier de kombinerar med arbete på Metricio. Här delar de med sig av balansen mellan arbete och studier – samt deras förväntningar på arbetet med produkten StateNow.

Alva och Ebba, student IT-konsulter på projekt StateNow
Alva och Ebba, student IT-konsulter på projekt StateNow

Alva Välimäki och Ebba Bråtman har precis klivit på sitt fjärde studieår på KTH – och första året på masterutbildningen i datateknik. I grunden går de samma utbildning, men med olika inriktningar. Alva har valt att rikta in sig på data science, medan Ebba läser natural language processing (NLP).

– Vi har olika fokusområden men kommer arbeta med processinriktad dataanalys inom datalogi, förklarar Ebba.


“Jobbet på Metricio ger en inblick i hur arbetet kommer se ut efter examen”

– Jag har arbetat under hela min studietid. När jag började min masterutbildning kände jag att det var dags att skaffa mig ännu mer praktisk erfarenhet – som är mer lik det jag kommer arbeta med när jag har tagit min examen. Det känns väldigt värdefullt då studierna är så teoretiska, säger Alva.

– Att jobba på sidan av studierna är ett första steg ut i arbetslivet. Man får se hur det dagliga arbetet faktiskt ser ut för dem som arbetar med det vi pluggar till, fortsätter Ebba.

 

 

Arbetet ger en skön paus från studierna

Varken Ebba eller Alva upplever det som svårt att balansera arbete och studier. Det är snarare skönt att ibland få ta en paus från det teoretiska och ägna sig åt det praktiska som kommer med att arbeta.

– Det känns kompletterande för studierna och gör utbildningen roligare, berättar Ebba.

– Ja, det är värdefullt att ha något utanför plugget så att man kan släppa det ett tag. Det gör att man blir mer grundad på något sätt, säger Alva.

Årskullar av nöjda studenter lockade dem till Metricio

Att båda började arbeta på Metricio är ingen slump. Ebba berättar om att hon tycker att företaget är duktiga på att visa upp sig.

– Vi har en arbetsmarknadsmässa för datasektionen på skolan, D-dagen, och de har i princip varit med varje år som vi studerat.

Alva berättar om att Metricio haft studentteam från KTH under de senaste åren, och att hon känner många som arbetat där på sidan av studierna.

– Jag har hört mycket gott om, och fick ett positivt intryck av, dem när jag pratat med andra och träffat dem på D-dagen. De har ju haft många årskullar av studenter som trivts och som tyckt att det varit en positiv upplevelse att arbeta där. Det har gjort mig intresserad och lett till att jag tagit reda på mer om möjligheten att också arbeta där.

“De är genuint intresserade av oss. Inte bara som studenter, utan även som kollegor”

Vad var det som lockade med Metricio?

När de pratat med tidigare studenter berättar de om att Metricio varit en flexibel arbetsplats där de fått möjlighet att utveckla en riktig produkt som ska ut på marknaden.

– Större företag tar nog ofta in studenter för att sedan sysselsätta dem med uppgifter bara för att hålla dem på tråden. På Metricio är det annorlunda, då får man arbeta med en produkt, som ska användas av kunder, vilket känns värdefullt, säger Alva.

– De är också genuint intresserade av oss. Inte bara som studenter, utan även som kollegor. Man blir behandlad på samma sätt som alla andra på företaget, fortsätter Ebba.

 

Arbete för att sjösätta StateNow

På Metrico kommer Ebba och Alva arbeta med produkten StateNow som tidigare studentteam arbetat med att ta fram.

– Tanken är att vi arbeta för att färdigställa produkten, så det kommer bli mycket testarbete för oss – både internt och externt. Målet är att produkten ska bli klar att presentera, säljas och användas av kunderna – vilket känns jättespännande, avslutar Ebba.